Dit zijn ze dan! De eerste sprekers van TEDxAmsterdamWomen 2017

Feminist of vrouwelijk? Bitch of ambitieus? Vrouwen en mannen krijgen verschillende labels voor gelijk gedrag. Wat bij een man doorgaat voor ambitieus, kan bij een vrouw als agressief worden gezien. Het effect dat dit op iemands leven kan hebben is groot. Houdt het je tegen of zorgt het juist voor nog meer passie en gedrevenheid? Donderdag 2 november 2017 zullen op het podium van TEDxAmsterdamWomen sprekers als Hélène Christelle Munganyende, Anna Nooshin, Şenay Özdemir, Rens Kroes en professor dr. Eric van Furth de betekenis van woorden en labels ter discussie stellen.
 
TURN OVER
Over de hele wereld hebben vrouwen te maken met vooroordelen, verwachtingen en labels die door de maatschappij worden gecreëerd. Veel van dit soort labels liggen dicht bij elkaar en worden vaak (ten onrechte) als disparaat gezien. Wie een extreem gezonde levensstijl heeft, kan toch niet genieten van het leven? Een vrouw die promotie wil maken, kan toch geen goede moeder zijn? Maar is dat wel zo? De 16 sprekers van TEDxAmsterdamWomen zullen hun levensverhaal met de 400 bezoekers delen en laten zien dat iedereen iedere dag de mogelijkheid heeft om het anders te doen. ‘It is time to Turn Over!’
 
Divers en internationaal programma
TEDxAmsterdamWomen maakt vandaag de eerste negen sprekers bekend en zal in de aankomende weken de overige sprekers via de website en social media presenteren. Een van de sprekers is Hélène Christelle Munganyende (23). Hélène ontvluchtte als peuter de burgeroorlog in Rwanda, groeide op in de afgeschermde omgeving van een Nederlands asielzoekerscentrum, maar nam in 2015 tegen alle ‘verwachtingen’ in deel aan de G20-top in Istanbul. TED Talks als die van Hélène, maar ook die van Şenay Özdemir en Rens Kroes, laten zien hoe belangrijk het is om altijd je dromen te blijven najagen en je door niets en niemand te laten tegenhouden.
 
Zevende editie
Marian Spier, Founder TEDxAmsterdamWomen: “Ik ben trots en dankbaar dat we in het zevende jaar van TEDxAmsterdamWomen weer zo’n internationaal en gevarieerd programma hebben neergezet. Een programma dat zich onderscheidt van eerdere edities door de wisselwerking tussen de verschillende sprekers, waarbij we ontdekken dat bepaalde thema’s voor iedereen van een andere betekenis kunnen zijn.”
 
Run op toegangskaarten
Het event is nu, twee maanden van tevoren, al bijna uitverkocht. Net als ieder jaar houdt de organisatie een selectieproces voor toegang tot het event op 2 november in het Tropenmuseum te Amsterdam. Uit alle belangstellenden worden 400 gasten uitgenodigd om aanwezig te zijn. Vrouwen (en mannen) die nog kans willen maken op een uitnodiging kunnen zich tot 1 oktober aanmelden via http://www.tedxamsterdamwomen.nl/tickets/.